Siirry pääsisältöön

Lämpöä tupaan - maa lämmön ja viilennyksen lähteenä

Huhhuh mikä viikko! Vaikka elämme poikkeuksellista ja pelottavaakin aikaa, on raksalla onneksi edennyt hommat ihan kivasti. Yksi isoimmista jutuista mitä viime aikoina on tapahtunut on se, että talomme lämpenee vihdoin ilman rakennuslämmittimiä! Otimme siis maalämpöpumpun käyttöön aikaisemmin tällä viikolla.

Meillä on hyviä kokemuksia maalämmöstä lämmön lähteenä. Nykyinen kotimme on lämmennyt sillä vuodesta 2013 asti, jolloin vaihdoimme vanhan öljylämmityksen ympäristöystävällisempään maalämpöön. Maalämpö on myös miehelleni tuttu hänen työnsä kautta. Se oli siis meille itsestään selvä valinta tulevan kotimme lämmitysmuodoksi. 
Investointikustannuksiltaan maalämpö on hieman kalliimpi, mutta käyttökustannuksiltaan ja ympäristöystävällisyyttä ajatellen maalämpö on ylivoimaisesti paras. 

Maalämpökaivon meille porasi Uudenmaan porakaivo Oy jo marraskuussa 2019. Kaikki maalämpötekniikka tilattiin Nibeltä hyvien käyttökokemusten perusteella. Yhteistyömme Niben kanssa lähti käyntiin jo hyvissä ajoin hankkeen suunnittelu vaiheessa, kun mieheni tiedusteli heiltä, mikä olisi järkevin laitekokoonpano projektiimme. Meille oli tärkeää, että saimme ilmanvaihto-, lämmitys- ja viilennys ratkaisut saman katon alta. Meille tuli siis maalämpöpumppu, jossa on sisäänrakennettu jäähdytys. Malli on Nibe F1255PC.

Suomeksi sanottuna pumppu huolehtii talon lämmittämisestä muutoin, mutta kesän koittaessa koneisto vaihtaa lattiassa kiertävän veden viileäksi. Tällöin se tekee asunnon lattiasta yhden ison jäähdytys alustan tekemättä lattiasta kuitenkaan kylmän tuntuista jalkojen alla. Tätä kutsutaan siis lattiaviilennykseksi. Tämän lisäksi taloon on asennettu varaus mahdollisesti myöhemmin asennettavalle puhallinkonvektorille. Konvektorilla saadaan vielä tarvittaessa lisää jäähdytystehoa intiaanikesien varalle. 

Niinkuin aiemmin mainitsinkin, myös ilmanvaihtokoneisto tuli meille Niben kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on kaikki toiminnot saman ohjauksen takana. Järjestelmien (lämmitys, viilennys ja ilmanvaihto) ohjaus onnistuu joko maalämpö pumpun näytöltä tai puhelimesta. 

Kaikki asennukset teki mieheni Santeri yhdessä meidän luottomiehemme Wellun kanssa, joka on ollut meille muutoinkin korvaamaton apu tässä matkan varrella.
Seuraava projekti onkin sitten väliseinien villoittaminen ja levytys. Toivotaan, ettei korona pääse iskemään ja hidastamaan projektin etenemistä. 

Tsemppiä tähän uudenlaiseen arkeen korona epidemian keskelle. Elämme tosiaan poikkeuksellista aikaa, mutta yhdessä tästä selvitään! Hyvää terveyttä ja jaksamista kaikille! 

<3: Jannica


Kommentit

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen seurannut mielenkiinnolla uutisointia kuinka yhä useampi uudisrakentaja valitsee jo maalämmön. Monet siirtyvät myös maalämpöön muista lämmitysmuodoista yhä useammin. Olen itse myös alkanut miettimään lämmitysmuodon vaihtamista maalämpöenergiaan. Tätä ennen halusin kuitenkin kokemuksia lukea valinnasta. Maalämpöpumppu sisäänrakennetulla jäähdytyksellä vaikuttaisi todella hyvältä ratkaisulta jos koneisto myös kesällä voi viilentää lattiassa kiertävän veden. https://avanti-suomi.fi/tuotteet/maalamponesteet/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s