Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021?
Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä.
Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.
Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan todella miellyttävänä ja olemme päässeet sisään viilentymään ja saaneet nukuttua hyvin.
Maaviileän teho perustuu moneen asiaan kuten lämpökaivon syvyyteen, pumpun ja konvektorin tehoon, sekä putkiston kokoon. Myös konvektorin sijainti ja oikeat säädöt ovat ensisijaisen tärkeitä.
Meillä on käytössä Sabiana konvektori, joka on osa Nibe Cool-in comfort järjestelmää. Yksikkö sijaitsee olohuoneessa ja myönnän etten varsinaisesti hyppinyt riemusta, kun iso konvektori asennettiin meidän talon yhdelle tärkeimmälle seinälle. Nyt kuitenkin helteiden aikaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen sen sijaintiin. Konvektori puhaltaa paikaltaan todella hyvin pitäen olohuoneen, keittiön, ruokatilan ja meidän makuuhuoneen viileänä. Työhuoneeseen ja lastenhuoneeisiin viileä ilmavirta ei yletä niin hyvin ja lämpötila pääsi korkeimmillaan kipuamaan näissä huoneissa noin 24-25 asteeseen.
Lattiaviilennys
Santeri asensi meille konvektorin lisäksi myös lattiaviilennyksen. Tämä toimii samoin kuin maalämpö, mutta lämpimän veden sijaan järjestelmässä kulkee viileä vesi. En osaa sanoa tämän viilennysmuodon tehosta, jos vain tämä olisi käytössä. Sanotaan näin, että emme uskaltaneet kokeilla pelkästään tätä, sillä veikkaus on, ettei se yksinään riittäisi ainakaan tällaisilla helteillä. Yhdessä konvektorin kanssa teho on ihan hyvä ja myös niissä huoneissa missä aiemmin sanoin että oli hieman lämpimämpi, saimme huonelämpötilan tippumaan asteen-pari.
Maaviileä versus ilmalämpöpumppu
Ilmalämpöpumppu on kyllä maaviileän konvektoria tehokkaampi yksikkö, mutta sekään ei jaa viileää ilmaa ympäristöönsä sen tehokkaammin kuin maaviileä konvektorikaan. Molemmissa yksikön sijoittelu on siis erittäin tärkeää.
Maaviileän hankinta- ja asennuskustannukset ovat ILP suuremmat, mutta käyttökustannukset ovat maaviileässä pienemmät. Maaviileä kulkee itseasiassa myös nimellä ilmaiskylmä. Maaviileän käyttökustannukset koostuvat siis ainoastaan kiertovesipumpun ja puhaltimen moottoreista, jotka yhdessä vievät tehoa vain noin yhden hehkulampun verran ilmalämpöpumpun viedessä sähköä noin 10 kertaa enemmän. Viilennyksestä ylijäänyt lämpöenergia varataan lämpökaivoon, jolloin se voidaan hyödyntää lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Maalämpö on siis ilmalämpöpumppua energiatehokkaampi ja ekologisempi viilennysmuoto.
Pidän maaviileässä myös siitä, ettei tässä ole erillistä ulkoyksikköä, vaan ainoastaan konvektori. Konvektoreita saa useita erilaisia, myös kattoon ja seiniin upotettuja, mutta meidän kattorakenteisiin ei sellaisia valitettavasti valaistussyvennysten takia nätisti saatu, joten päädyimme meille jo vanhasta kodista tuttuun ja hyväksi todettuun Sabianan seinäyksikköön.
Viilennyksen käyttö
Molemmissa viilennysmuodoissa on tärkeää huomioida sijoittelun lisäksi myös niiden oikeanlainen käyttö. Varsinkin pitkäaikaisella helteellä ilmastoinnin olisi hyvä toimia patterin lailla, eli olla jatkuvasti päällä säädettynä sellaiseen lämpötilaan ja puhallus asetukseen, että laite pitää huoneilman kokoajan miellyttävänä olla.
Usein laitteita kytketään jatkuvasti päälle-pois, eli laite säädetään ensin todella kylmälle ja kun lämpötila tippuu liian kylmäksi laite sammutetaan ja sitten taas hetken päästä vedetään nupit kaakkoon. Tärkeää olisi pitää sisälämpötila kokoajan tasaisen viileänä, johon päästään pitämällä laitetta non-stop päällä säätämällä puhallusta ja lämpötilaa maltillisesti. Tällöin laite puhaltaa kylmää aina vain tarvittaessa, eli menee päälle lämpöasteiden noustessa ja sammuu kun haluttu lämpötila on saavutettu.
Meillä konvektori on säädetty 23 asteeseen kun olemme kotona ja reissuun lähtiessä nostimme sen 24 asteeseen. Näin se on hurissut päällä käytännössä koko kesän ihan tähän päivään saakka.
All in all, meillä maaviileä on toiminut erinomaisesti ja olemme edelleen todella tyytyväisiä valintaan. Täällä itseasiassa kovasti odotellaan, että helteet tekisivät paluun vielä elokuussa. Olisi yksi viikko vielä kesälomaa jäljellä, eikä viilennetyssä kodissa paljoa helteet haittaa! Päin vastoin!
<3 Jannica
LUE MYÖS:
Lämpöä tupaan - maa lämmön ja viilennyksen lähteenä
Kommentit
Lähetä kommentti