*Aurinkovoimala toteutettu yhteistyössä ProPower Enrgy Oy:n kanssa |
Energiaa auringosta
Energiakriisi on ollut enempi vähempi puheenaiheena tässä kuluneen vuoden aikana. Me olemme halunneet tehdä energiatehokkaita valintoja kotiimme ja viime kesänä päätimme toteuttaa tämän suhteen yhden pitkäaikaisen haaveen, oman aurinkovoimalan. Emme voi sanoa, että olisimme pahemmin perehtyneet aurinkopaneeleihin ennen tätä projektia, mutta projektin edetessä myös meidän kiinnostus on kasvanut ja olemme tehneet paljon selvityksiä ja lukeneet tutkimuksia aiheeseen liittyen.
Mistä kaikki alkoi?
Projekti sai itseasiassa alkusysäyksen siitä, kun ajauduimme loppukesästä virtane.fi. sivustoille. Sieltä sai helposti kartoitettua aurinkopaneeleiden soveltuvuutta syöttämällä omat osoitetietonsa sivustolle (toimi ainakin meillä Espoossa Carunan alueella). Osoitetietojen perusteella avautui tontin ilmakuva, sekä arvio katon maksimaalisesta sähkön vuosituotosta. Palvelu ehdotti automaattisesti aurinkojärjestelmän kokoja, sekä yhteistyökumppaneita, jotka asentavat vastaavia järjestelmiä. Näitä selaamalla löytyi urakoitsijoiden tietoja aina esimerkki hinnoista tuotteisiin asti. Täältä pystyi valitsemaan useamman toimijan ja palvelu jopa lähetti tarjouspyynnöt näille yrityksille. Teimme edeltä mainitut ja jo muutaman päivän kuluttua Heikki Karhunen Pro Power Energy Oy:stä olikin meihin yhteydessä. Kyselimme tarjouksia myös muilta toimijoilta, mutta asiakaspalvelun, hyvän suunnitteluavun ja laadukkaiden tuotteiden vuoksi valitsimme Pro Powerin tekijäksi meidän katollemme.
Meidän voimala - kuinka se muotoutui
Ideaali tilanteessa aurinkopaneelit asennetaan katolle katon suuntaisesti ja yleisesti paras suunta paneeleille on katon laskiessa etelän suuntaan. Tämä tuotti meille hieman päänvaivaa, sillä talossamme on pulpettikatto, joka laskee koillisen ja idän väliin (kts. kuva alta). Autotallin katto taas oli "oikein päin" mutta laskusuunta haasteellinen.
Pulpettikatto laskee kuvan yläreunaa kohti ja nousee sisäpihalle päin. Autotallin katon matala reuna on kuvan vasemmalla, korkea reuna kuvan oikealla puolella, sisäpihan puolella. |
Haasteellisen kattokaadon takia olimmekin alun perin ajatelleet vain ihan pientä, muutaman paneelin kokoista voimalaa vain autotallin katolle. Emme myöskään halunneet paneeleiden juurikaan näkyvän katolta pihalle. Pyysimme siis aluksi tarjousta paljon pienemmästä 5kw järjestelmästä. Saimme kuitenkin jo ensimmäisellä tapaamisella Heikin kanssa kuulla, että myös talon katto soveltuu hyvin voimalalle ja siellä on tietysti enemmän tilaa ja mahdollisuuksia isompaakin voimalaa ajatellen. Orima Smart kolmiokiinnikkeiden avulla paneelit saadaan käännettyä poikittain katon lappeeseen nähden ja säädettyä ne optimikulmaan. Auringon kiertoa läpi käydessämme saimme myös tietoa kaksipuoleisista (bifacial) paneeleista, jotka vangitsevat herkemmin hajasäteitä ja ilta-aurinkoa myös paneeleiden takapuolelle.
Asennus
Vaikka loppusyksy ei olekaan otollinen aika aurinkoenergian keräämiseen, halusimme järjestelmän toimitaan vielä tämän vuoden puolella. Päätökseen voimalan toteuttamisesta jo tänä vuonna vaikutti myös mahdollinen kevätruuhka aurinkovoimaloiden asennusten saralla, materiaalien jatkuva kallistuminen, sekä yleiset saatavuusongelmat. Näin teimme kaupat ProPowerin kanssa ja tavarat laitettiin tilaukseen saman tien. Tavaroita odoteltiinkin maailmalta yli 2kk ajan, mutta nyt meillä ei ollut kiirettä ja ProPower piti meidät hyvin ajan tasalla tilattujen tuotteiden aikatauluista ja asennusarvioista. Odotellessa valmistelimme pihaa mm. kaatamalla pari isompaa puuta, jotka varjostivat kattoa. Kun kaikki tavarat olivat saapuneet, sovimme asennuksen alkavaksi heti. Tavarat tuotiin tontille ja työ katolla alkoi suunnittelulla, sekä linjojen merkitsemisellä. Seuraavat päivät kolme työntekijää uurasti katolla ja voimala rakentui pala palalta. Ilmeisesti ideaalissa kulmassa ja suunnassa olevalle katolle paneelien asennus tehdään vähän nopeammalla aikataululla, mutta meidän kattokulmamme aiheutti telineiden asennusten kanssa hieman enemmän jumppaa asentajille. Asentajat tekivät kuitenkin esimerkillistä ja siistiä työtä. Kun telineet, paneelit ja kaapeloinnit olivat valmiina, kutsuttiin sähkömies paikalle. Sähkömies asensi invertterin, sekä siihen liittyvät kaapeloinnit, katkaisija- ja sähköpääkeskustyöt. Kun kaikki asennukset olivat valmiina, ProPower lähetti liityntälomakkeen verkkoyhtiöllemme. Verkkoyhtiömme Caruna ilmoitti voimalan olevan heidän tietokannassaan ja kehoittivat tekemään myyntisopimuksen energiayhtiön kanssa ylijäämäsähköstä, jotta voimalalle saataisiin käynnistyslupa. Meidän energiayhtiömme kanssa sopimuksen teko oli helppoa ja nopeaa. Valmiin lomakkeen täyttäminen kesti vain 5 minuuttia ja kaikki oli valmista seuraavana päivänä. Tämän jälkeen sähkömies kävi vielä konfiguroimassa invertterin, yhdisti sen nettiin ja ohjeisti meitä siihen liittyvän applikaation kanssa.
Invertteri löytyy teknisestä tilasta |
Saimme voimalamme käyttöön viime viikolla ja se tuottaa meille joka päivä sähköä. Meillä ei ole vielä siis antaa sen kummempaa käyttökokemusta tai dataa aiheesta, mutta kirjoitamme ensi syksynä tarkemmin siitä, kuinka meidän ensimmäinen vuotemme voimalan kanssa on mennyt.
Vaikka sähköntuotto marraskuussa on olematonta niin keskipäivällä tuleva 500w/h tuotto 100% pilviseltä taivaalta luo uskoa ensi kesää varten. Ainakin me olemme nyt valmiita heti kevään ensimmäisistä säteistä lähtien!
Aurinkoisia päiviä odotellessa!
- Jannica & Santeri
Lue myös:
Aurinkovoimala toteutettu yhteistyössä ProPower Energy Oy:n kanssa:
Kommentit
Lähetä kommentti