Siirry pääsisältöön

Aurinkovoimala ala Hyvölä

*Aurinkovoimala toteutettu yhteistyössä ProPower Enrgy Oy:n kanssa

Energiaa auringosta

Energiakriisi on ollut enempi vähempi puheenaiheena tässä kuluneen vuoden aikana. Me olemme halunneet tehdä energiatehokkaita valintoja kotiimme ja viime kesänä päätimme toteuttaa tämän suhteen yhden pitkäaikaisen haaveen, oman aurinkovoimalan. Emme voi sanoa, että olisimme pahemmin perehtyneet aurinkopaneeleihin ennen tätä projektia, mutta projektin edetessä myös meidän kiinnostus on kasvanut ja olemme tehneet paljon selvityksiä ja lukeneet tutkimuksia aiheeseen liittyen. 

Mistä kaikki alkoi?

Projekti sai itseasiassa alkusysäyksen siitä, kun ajauduimme loppukesästä virtane.fi. sivustoille. Sieltä sai helposti kartoitettua aurinkopaneeleiden soveltuvuutta syöttämällä omat osoitetietonsa sivustolle (toimi ainakin meillä Espoossa Carunan alueella). Osoitetietojen perusteella avautui tontin ilmakuva, sekä arvio katon maksimaalisesta sähkön vuosituotosta. Palvelu ehdotti automaattisesti aurinkojärjestelmän kokoja, sekä yhteistyökumppaneita, jotka asentavat vastaavia järjestelmiä. Näitä selaamalla löytyi urakoitsijoiden tietoja aina esimerkki hinnoista tuotteisiin asti. Täältä pystyi valitsemaan useamman toimijan ja palvelu jopa lähetti tarjouspyynnöt näille yrityksille. Teimme edeltä mainitut ja jo muutaman päivän kuluttua Heikki Karhunen Pro Power Energy Oy:stä olikin meihin yhteydessä. Kyselimme tarjouksia myös muilta toimijoilta, mutta asiakaspalvelun, hyvän suunnitteluavun  ja laadukkaiden tuotteiden vuoksi valitsimme Pro Powerin tekijäksi meidän katollemme. 

Meidän voimala - kuinka se muotoutui

Ideaali tilanteessa aurinkopaneelit asennetaan katolle katon suuntaisesti ja yleisesti paras suunta paneeleille on katon laskiessa etelän suuntaan. Tämä tuotti meille hieman päänvaivaa, sillä talossamme on pulpettikatto, joka laskee koillisen ja idän väliin (kts. kuva alta).  Autotallin katto taas oli "oikein päin" mutta laskusuunta haasteellinen. 

Pulpettikatto laskee kuvan yläreunaa kohti ja nousee sisäpihalle päin. Autotallin katon matala reuna on kuvan vasemmalla, korkea reuna kuvan oikealla puolella, sisäpihan puolella. 


Haasteellisen kattokaadon takia olimmekin alun perin ajatelleet vain ihan pientä, muutaman paneelin kokoista voimalaa vain autotallin katolle. Emme myöskään halunneet paneeleiden juurikaan näkyvän katolta pihalle. Pyysimme siis aluksi tarjousta paljon pienemmästä 5kw järjestelmästä. Saimme kuitenkin jo ensimmäisellä tapaamisella Heikin kanssa kuulla, että myös talon katto soveltuu hyvin voimalalle ja siellä on tietysti enemmän tilaa ja mahdollisuuksia isompaakin voimalaa ajatellen. Orima Smart kolmiokiinnikkeiden avulla paneelit saadaan käännettyä poikittain katon lappeeseen nähden ja säädettyä ne optimikulmaan. Auringon kiertoa läpi käydessämme saimme myös tietoa kaksipuoleisista (bifacial) paneeleista, jotka vangitsevat herkemmin hajasäteitä ja ilta-aurinkoa myös paneeleiden takapuolelle. 



Tapaamisen jälkeen kahlasimme läpi paljon erilaista tietoa aurinkovoimaloihin liittyen ja teimme omalle katolle tarkemman kartoituksen auringon kierrosta, sekä kattoamme varjostavista puista. Sovimme ProPowerin kanssa vielä viimeisen kierroksen katolla, jossa kävimme tarkasti läpi kaapelireitit, laitteiden paikat ja paneeleiden asettelun. Nälkä kasvoi syödessä ja tämän kierroksen jälkeen teimme päätöksen suurentaa voimalan kokoa yhteensä 9.5kwp voimalaan. Tämä tarkoitti siis yhteensä 24 paneelia kahdessa eri sarjassa. Päädyimme isompaan voimalaan myös siksi, että selvityksen aikana laskimme suuremman voimalan maksavan itsensä nopeammin takaisin, vaikka sähkön hinta laskisikin samalle tasolle, missä se on ollut viimeisimmät vuodet ennen rajua hinnan nousua. Isompaan voimalaan voisi tarvittaessa lisätä vielä myöhemmin erillisen akuston, joka varastoi ylimääräistä sähköä, mutta akustoa emme nyt ainakaan vielä tässä vaiheessa tilanneet. Akusto olisi tuonut projektille paljon lisää hintaa ja vaatinut erilaisen invertterin, joka sekin olisi ollut lähes tuplasti arvokkaampi, kuin tämä nyt meille asennettu invertteri. Akuston sijaan teimme sähkönmyynti sopimuksen sähköyhtiömme kanssa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että niinä päivinä, kun aurinkovoimalamme tuottaa sähköä yli omien tarpeidemme, saamme myytyä sitä eteenpäin sähköyhtiöllemme. 

Asennus

Vaikka loppusyksy ei olekaan otollinen aika aurinkoenergian keräämiseen, halusimme järjestelmän toimitaan vielä tämän vuoden puolella. Päätökseen voimalan toteuttamisesta jo tänä vuonna vaikutti myös mahdollinen kevätruuhka aurinkovoimaloiden asennusten saralla, materiaalien jatkuva kallistuminen, sekä yleiset saatavuusongelmat. Näin teimme kaupat ProPowerin kanssa ja tavarat laitettiin tilaukseen saman tien. Tavaroita odoteltiinkin maailmalta yli 2kk ajan, mutta nyt meillä ei ollut kiirettä ja ProPower piti meidät hyvin ajan tasalla tilattujen tuotteiden aikatauluista ja asennusarvioista. Odotellessa valmistelimme pihaa mm. kaatamalla pari isompaa puuta, jotka varjostivat kattoa. Kun kaikki tavarat olivat saapuneet, sovimme asennuksen alkavaksi heti. Tavarat tuotiin tontille ja työ katolla alkoi suunnittelulla, sekä linjojen merkitsemisellä. Seuraavat päivät kolme työntekijää uurasti katolla ja voimala rakentui pala palalta. Ilmeisesti ideaalissa kulmassa ja suunnassa olevalle katolle paneelien asennus tehdään vähän nopeammalla aikataululla, mutta meidän kattokulmamme aiheutti telineiden asennusten kanssa hieman enemmän jumppaa asentajille. Asentajat tekivät kuitenkin esimerkillistä ja siistiä työtä. Kun telineet, paneelit ja kaapeloinnit olivat valmiina, kutsuttiin sähkömies paikalle. Sähkömies asensi invertterin, sekä siihen liittyvät kaapeloinnit, katkaisija- ja sähköpääkeskustyöt. Kun kaikki asennukset olivat valmiina, ProPower lähetti liityntälomakkeen verkkoyhtiöllemme. Verkkoyhtiömme Caruna ilmoitti voimalan olevan heidän tietokannassaan ja kehoittivat tekemään myyntisopimuksen energiayhtiön kanssa ylijäämäsähköstä, jotta voimalalle saataisiin käynnistyslupa. Meidän energiayhtiömme kanssa sopimuksen teko oli helppoa ja nopeaa. Valmiin lomakkeen täyttäminen kesti vain 5 minuuttia ja kaikki oli valmista seuraavana päivänä. Tämän jälkeen sähkömies kävi vielä konfiguroimassa invertterin, yhdisti sen nettiin ja ohjeisti meitä siihen liittyvän applikaation kanssa.

Invertteri löytyy teknisestä tilasta

Tekniset tiedot


Punainen = talon kulutus
Vihreä = paneelien tuottoarvio


Tilanne nyt

Saimme voimalamme käyttöön viime viikolla ja se tuottaa meille joka päivä sähköä. Meillä ei ole vielä siis antaa sen kummempaa käyttökokemusta tai dataa aiheesta, mutta kirjoitamme ensi syksynä tarkemmin siitä, kuinka meidän ensimmäinen vuotemme voimalan kanssa on mennyt. 

 Vaikka sähköntuotto marraskuussa on olematonta niin keskipäivällä tuleva 500w/h tuotto 100% pilviseltä taivaalta luo uskoa ensi kesää varten. Ainakin me olemme nyt valmiita heti kevään ensimmäisistä säteistä lähtien! 

Aurinkoisia päiviä odotellessa! 

- Jannica & Santeri



Lue myös:



Aurinkovoimala toteutettu yhteistyössä ProPower Energy Oy:n kanssa:






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s