Siirry pääsisältöön

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän


Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä.

Toimitus & kasaus


Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020. 

Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava, että se oli huikean hieno ja jännittävä kokemus! En olisi millään malttanut pysyä poissa tieltä, kun yksi isoimmista unelmista muuttui paperilta todeksi.

Tila, kalusteet ja kodinkoneet

Keittiö / ruokatilan pinta-ala on yhteensä 22,5m2. Keittiö on kompakti ja välimatkat lyhyitä, mutta silti siinä mahtuu pari ihmistä hääräämään oikein mainiosti. Nimekkeen ja takakaappien väliin jäävä tila on 120cm ja se toimii kyllä käytännössä todella hyvin, vaikka suunnitteluvaiheessa pelkäsin sen olevan liian vähän. Kaappitilaa meillä on keittiössä riittävästi, niinkin paljon että muutama hylly on jopa tyhjä! 

Ruokailutilassa meillä on 210cm pitkä pöytä ja sen ympärillä mahtuu kulkemaan hyvin. Nyt olen ollut todella onnellinen myös siitä, että päädyimme ottamaan niemekkeeseen lisää kaappitilaa baarijakkaroiden sijaan. Pöytä on tosiaan heti niemekkeen toisella puolella, joten baarijakkaroille ei ole ollut tarvetta. Ruokailun puoleisissa kaapeissa taas saan säilytettyä sellaista tavaraa mikä ei ole jokapäiväisessä käytössä, kuten maljakoita ja tarjoiluastioita. 

Keittiön ja ruokatilan sijoittelu onnistui täydellisesti ja ne ovat juuri sopivan erillään olohuoneesta. Keittiön sotkut jäävät hyvin katseelta piiloon, mutta silti esimerkiksi keskustelu huoneesta toiseen sujuu helposti. 


Olemme olleet tyytyväisiä Noblessan laatuun, toimivuuteen ja ulkonäköön. Halusimme selkeän ja aikaa kestävän keittiön, joka sopii talomme tyyliin. LINE N malli on vetimetön ja siinä vedinura on poikkeuksellisesti kaapin rungossa, ei itse ovessa. Tämä on toiminut tosi hyvin ja minun mielestäni tällaisesta saa paremman otteen, kuin perinteisemmästä vetimettömästä laatikosta. 

Kodinkoneet tulivat meille myös Noblessan kautta. Myönnän, että jännitin alkuun ehkäpä eniten juuri näitä kodinkoneita, sillä ne olivat minulle ennestään tuntematonta merkkiä. Noblessa myy kodinkoneita muutamalta eri valmistajalta. Kyseisillä kodinkoneilla on oma merkki, mutta ne tulevat samalta tehtaalta kuin ainakin AEG ja Bosch ja niiden mahdollinen huolto tulee myös näiden tunnetuimpien firmojen kautta. 

Yritin Instagramissa huhuilla kokemuksia Noblessan myymien kodinkoneiden perään, mutta en saanut yhtään vastausta. Tämä kauhistutti vielä enemmän, mutta päätimme kuitenkin luottaa keittiömyyjäämme ja tilasimme heiltä mikroaaltouuniin, astianpesukoneen, jääkaapin, pakastimen, uunin ja lieden. Näiden valmistaja on Progress. Kattoon integroitu liesituuletin tuli Elicalta. Miten näiden Noblessan kodinkoneiden kanssa sitten kävi? No todella hyvin! Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole mitään valittamista. Me emme ole kokki kolmosia, emmekä pahemmin edes leivo. Kodinkoneet valittiin siis melko perus ominaisuuksilla (integroinnit, induktio, kiertoilma ym.) ja ne ovat toimineet meillä moitteetta. Tämä siis rohkaisun sanana, jos siellä on muita jotka pohtivat samaa, eli ainakin täältä löytyy positiivinen kokemus Progressista.

 Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, myös keittiössä

Keittiötä suunniteltaessa yritin tarkkaan miettiä kaikille tavaroille oman paikan jo etukäteen. Kirjoitin keittiösuunnitelman päälle, mihin kaappiin / laatikkoon tulee mitäkin. Tästä oli iso apu niin suunnittelussa kuin muutossakin ja tavarat sai tyhjennettyä muuttolaatikoista tehokkaasti suoraan niiden omille paikoille. Tietysti käytössä muutamien juttujen paikat ovat muuttuneet, mutta muutoin voin kyllä taputtaa itseäni olalle ja onnitella hienosta suunnittelusta. Kaikki meinaan toimii! 

Erityisen tyytyväinen olen ollut aamiaisnurkkaukseen. Kahvinkeitin ja leivänpaahdin tosiaan jäävät nurkan taakse "piiloon" ja näin yleisilme pysyy rauhallisena ja selkeänä. Siinä heti käden ulottuvilla on myös leivät, murot, myslit, puurot, kahvit, kupit, leipälautaset, kipot ja oikeastaan ihan kaikki mitä aamiaisen tekoon tarvitaan. Lisäksi hana, allas ja roskis ovat lähellä ja jääkaappi heti vieressä. Pidän siitä, että jääkaapin vieressä on laskutilaa, sillä tämä helpottaa myös kauppakassien purkamista. 


Toinen asia mistä tykkään kovasti on lieden sijoittelu. Liesi löytyy niemekkeestä ja siinä on niin helppoa seurustella muun perheen kanssa ruuanlaiton lomassa. Vaikka niemeke ei ole suurimmasta päästä, on siinä liedestä huolimatta tilaa tehdä myös muuta. Se onkin ollut meillä kovassa käytössä erityisesti silloin kun tytöt ovat mukana kokkaamassa tai leipomassa. 


Allas ja hana valinnat menivät myös nappiin. Musta allas on tarpeeksi iso ja se on helppo pitää puhtaana. Hana on Oras Inspera ja olen täysin rakastunut siihen. En kertakaikkiaan enää pärjäisi ilman ulos vedettävää juoksuputkea! Ja tässä yhteydessä on taas pakko muuten antaa shout out Magisson tiskirätin pidikkeelle, jota olen hehkuttanut aiemminkin ainakin Instagramin puolella. Olen kyllä edelleen niin tyytyväinen siihen, että rätti pysyy sen avulla altaassa piilossa eikä roiku minun kauniin Insperani päällä.

Kuvassa näkyy Magisson tiskirätin pidike

Oras Inspera ja ulos vedettävä juoksuputki

Keittiön valaistus on myös yksi onnistuneimpia juttuja talossamme. Valaistus on todella toimiva ja riittävä. Vedinurassa kulkevat ledit ovat olleet päällä valehtelematta joka ikinen ilta ja tämä oli erittäin kannattava panostus. Keittiön katosta löytyy valaistuksen lisäksi monihuonejärjestelmän kaiuttimet ja usein kuuntelenkin niistä musiikkia keittiössä pyöriessä.

Keittiön iltavalaistus

Keittiö - pihistys, panostus ja hinta

Saimme keittiöltä lähes kaiken mitä halusimme, vaikka tässä(kin) jouduttiin tekemään muutamia kompromisseja. Hintaa  keittiölle tuli yhteensä noin 12 000€. Hintaan sisältyy kaikki kalusteet ja kodinkoneet (poislukien hana ja valaistus).  Panostimme laadukkaisiin kaapistoihin, oviin ja valaistukseen, kun taas säästöä teimme kodinkoneilla ja laminaattitasoilla. 

Yritin miettiä mitä tekisin nyt toisin jos voisin. Jos saisin muuttaa keittiön mitoitusta, lisäsin jääkaappi seinälle 10-20cm lisää pituutta, jotta aamiaislaatikostoon tulisi hieman lisää leveyttä. Ja vaikka olenkin super tyytyväinen meidän valitsemiin laminaattitasoihin, olisin luultavasti valinnut kivitasot, jos budjetti vain olisi antanut myötä. Mutta niinkuin sanottu, joitain myönnytyksiä oli tehtävä budjetissa pysymisen vuoksi. Toisin sanoen näillä mitoilla ja tällä budjetilla en muuttaisi mitään. Kaiken kaikkiaan tästä tuli meidän tarpeisiin täydellinen keittiö. 

Jos aiheesta keittiö herää mitään kysymyksiä, vastaan mielelläni täällä tai Instagramissa @hyvolabyjannica .

<3 Jannica


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s