Siirry pääsisältöön

Sauna

Meidän sauna


Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille.

Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois.


Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin sen likaantumista. Onneksi huoli on osoittautunut turhaksi, sillä meidän vesijohtovesi ei ole kovin kalkkipitoista ja olemmekin saaneet pidettyä sen suht hyvin puhtaana. 

Kylpyhuoneen katto jatkuu yhtenäisesti kylpyhuoneesta saunan puolelle yhdistäen tiloja keskenään. Rakennusaikana sain ahaa elämyksen, kun bongasin tämän alla olevan kuvan pinterestistä. Lennossa päätimme muuttaa suunnitelmaa niin, että myös suihkuseinän laatoitus jatkuu saunan puolelle. Tämä yhtenäisyys tilojen välillä lisää tilan tuntua ja juuri sitä avaruutta. Lisäksi se näyttää edelleen minusta aivan ihanalta ja olemme olleet tähän ratkaisuun todella tyytyväisiä.

Pinterest inspiraationi

Talo Hyvölän toteutus

Jotkut esittivät huolensa laatan lämpeämisestä saunan puolella, mutta näin muutaman kuukauden kokemuksella voin kertoa, että vähemmän tuo laattaseinä tuntuu lämpenevän kuin puuseinä sen vieressä. 

Toinen hyvä ratkaisu tässä tilassa oli erillinen hana saunan puolella. Tästä saa kätevästi otettua löylyvedet ilman sen kummempia kantamisia, eikä suihkuihin tarvinnut myöskään ottaa ylimääräisiä juoksuputkia.


Kiukaaksi valikoitui Harvian Cilindro plus spot. Ostimme tähän upotuskauluksen sekä turvakaiteen, joka on ehdoton pienten lasten kanssa (ja uusissa rakennuksissa pakollinen). Sähkösaunaan olen ollut kyllä erittäin tyytyväinen ja tämä sopii meidän perheelle puukiuasta paremmin. Ainoa mitä vanhasta puukiukaasta välillä kaipaan on se palavan puun ritinä ja tulen hehku. Tästä pääsemme kuitenkin onneksi nauttimaan taas kesällä mökki saunassa.


Värimaailma oli alusta asti meille hyvin selkeä. Halusimme vaaleamman kylpyhuoneen ja saunan lämpökäsiteltyä haapaa. Laataksi valikoitui Terratintan Betontech white. Meillä on samaa laattaa niin lattiassa kuin seinissä, koko on 60x60. 

Katto ja saunan seinämateriaalit on tilattu Karavalta. Lauteet taas tilasimme Lumisaunalta. Pidän kovasti tästä lämpöhaavan ja vaalean Betontech white laatan yhdistelmästä.

Suihkumme ovat Orakselta ja malli on Esteta. Sadesuihkujen ystävänä olen ollut näihin äärimmäisen tyytyväinen. Laakean lautasen alla seistessä todella tuntuu siltä, että seisoisi vesisateessa. 


Lisäksi suihkut ovat omaan silmääni todella kauniit. Suihkusekoittajan päällä on tasanne, jonka päälle mahtuu hyvin shampoo pullo jos toinenkin. Me kuitenkin halusimme pullot piiloon ja tilasimme Naka Finlandilta kaksi seinään kiinnitettävää hyllyä. Yhteen hyllyyn saa hyvin kolme-neljä pulloa.


Lattialta meiltä löytyy 2 x 900 kokoista Unidrainin linjakaivoa Anniversario kansilla. Olen kuullut jonkin verran puhetta siitä, miten Unidrainin linjakaivot tukkeutuvat helposti, mutta meillä nämä ovat toimineet moitteettomasti. Kaivot eivät ole keränneet hiuksia ym. Emmekä ole joutuneet näitä puhdistamaan vielä kertaakaan. 


Kylpyhuoneessa on kunnon kattovalaisimet, mutta emme ole käyttäneet niitä kuin siivotessa. Suihkussa ja saunassa käydessä käytämme siis oikeastaan 100 prosenttisesti epäsuoraa valoa, jota meillä on kylpyhuoneen katossa ja saunassa selkänojan sekä istuin lauteen takana/alla. 


Siinä melko kattavasti tiedot meidän saunasta ja kylpyhuoneesta. Kaiken kaikkiaan voin sanoa, että olemme todella tyytyväisiä ja jos joutuisin tekemään kaikki nämä valinnat nyt uudelleen, valitsisin edelleen kaikki samalla tavalla. 

Nyt lähdemme lasten kanssa pulkkamäkeen, kun olemme vihdoin saaneet lunta tänne Etelä-Suomen! Sen jälkeen onkin mukava napsauttaa sauna päälle ja mennä löylyihin lämmittelemään! 

<3 Jannica



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,