Siirry pääsisältöön

Perustukset

Kalenteri on käännetty lokakuun puolelle jo aikaa sitten, mutta en ole päässyt tänne päivttämään syyskuunkaan kuulumisia, joten tehdään se nyt tässä samalla. Jos elokuu keskityttiin purku- ja maahommiin, niin syyskuu oli perustamista parhaimmillaan. Meidän oli tarkoitus tehdä talo aluksi maavaraisella laatalla, mutta koska maaston korkoerot olivat metrin luokkaa koko talon mitalta, päädyimme tuulettuvaan alapohjaan. Maaperätutkimuksen jälkeen aloimme muokkaamaan perustus suunnitelmaamme tutkimuksesta saamamme tiedon mukaan.  Perustus syvyyttä jouduttiin hakea yli 3m lattiapinnan alapuolelta, joten kellarin kaivuusyvyys tuli ikäänkuin automaattisesti kaivettavaksi. Tästä johtuen päädyimme sitten tekemään alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen 60m2 kellarin. Tämä tietenkin söi budjettia hieman aiottua enemmän, mutta me molemmat olimme sitä mieltä, että rakennetaan kellari nyt, sillä se ei olisi ollut enää jälkikäteen mahdollista. Koska kellari astui kuvaan näin myöhään, emme saaneet sinne järjestettyä sisäänkäyntiä enää talon sisältä, joten kellariin on käynti ainoastaan ulkokautta.

Antura ja harkkovaluja oli matkan varrella useita
Tässä kellari muurattuna noin 1,5m korkeuteen
Perustusten teko alkoi kellarista ja sekä kellari, että sokkeli muurattiin lämpövaluharkoista. Muurauksessa käytimme Ako 380 spu eristeharkkoja. Kellaria muurattiin aluksi sen verran, mitä nyt jäi sitten lopulta maan alle, eli noin 1,5m. Tämän jälkeen tulevaan kellariin vedettiin tarvittavat sähköt ja putket, sekä laitettiin bitumihuovat ja patolevyt paikoilleen. Kun kellarin ympäristö täytettiin, pääsimme loppu talon anturoiden ja sokkeleiden kimppuun. Kellarista tuli todella hyvän kokoinen. Aluksi kellari tulee luultavasti toimimaan meillä vain ja ainoastaan varastona, mutta haaveissa olisi rakentaa sinne joskus myöhemmin oleiluhuone tytöille, kun he ovat vähän isompia. Olemme pyöritelleet ajatusta peli / elokuvahuoneesta, mutta aika näyttää, mitä sinne tuleman pitää. Kellari tulee olemaan kuitenkin lämmitetty ja sinänsä asuinkelpoinen tila. Kellarista on myös käynti talon alapohjan ryömintätiloihin.

Kellarin kyljessä kulkevat viemärit ja patolevyt

Tässä kellari on täytetty ympäriltä. Tämän jälkeen valettiin talon
anturat ja aloitettiin loppu talon sokkelin teko

Talon sokkeli valmistumassa

Kellariin tulee käynti ainoastaan ulko kautta.
Lisäksi oven molemmille puolille tulee ikkunat.

Ontelolaatat asennettiin sokkelin päälle heti lokakuun alussa. Pääsin itse paikanpäälle katsomaan ontelolaattojen asennusta. Odotin tätä kovasti, sillä oli hauska ajatus, että pääsemme kohta kävelemään tulevan talomme "lattialla"! Lisäksi ontelolaattojen myötä kellarimme sai katon, eli sieltä puuttuu oikeastaan vain oven ja ikkunoiden lisäksi enää lattia. Ontelolaattojen asentaminen oli yllättävän nopea homma ja lattia syntyi ihan hetkessä! Ontelolaattojen myötä konkretisoitui myös todella hyvin se, mitä tulee mihinkin. 

Laatoissa on valmiiksi reijät esimerkiksi vesipisteiden putkille ja takalle, joten niiden sijainnit on helppo tunnistaa jo nyt. Kävelin pitkin taloa ja mietiskelin, mikä ikkuna tulee mihinkäkin kohtaan ja mitkä ovat näkymät kyseisestä ikkunasta ulos katsottuna. Älyttömän hieno fiilis! Vaikka tämä projekti on ajoittain ollut todella raskas, on nämä tietyt etapit ja saavutukset kyllä todella tämän kaiken vaivan arvoisia. On uskomaton tunne katsoa, miten se oma unelma muuttuu hetki hetkeltä todellisemmaksi. Myös esikoisemme ilahtui kovasti tästä lattiasta ja juoksenteli pitkin ontelolaattoja kysellen missä on hänen huoneensa ja mihin tulee pikkusiskon huone. Alkaa hänkin jo selvästi hahmottamaan, että kyllä tänne vielä talo tulee nousemaan. Yksi ilta löysin hänet pakkaamasta reppuaan. "No mä pakkaan kun mä muutan sinne uuteen taloon sinun ja isin kanssa". Ihana ajatus, mutta selitin hänelle, ettei ihan vielä kannata laukkuja pakata vaikka "lattia" onkin... Saa nähdä, mikä reaktio tulee 3 vuotiaalta kun itse talopaketti saapuu tontille!

Autotallin perustukset. Keskellä näkyy autotallin
lattiakaivo
Ontelolaattojen asennuksen jälkeen tehtiin vielä autotallin perustukset. Autotalliin ei ontelolaattoja asennettu, vaan autotalli saatiin toteutettua maavaraisella laatalla. Kaikenkaikkiaan perustusten tekoon meni aikaa reilu kuukausi. Säät olivat onneksi suurimmaksi osaksi meille suotuisia, vaikka kyllähän me saimme myös jonkin verran vettä niskaamme. Santeri sanoi, että hänellä tuli ikävä heinä-elokuun taitteen helle aaltoa. Ei se +30 astetta ollutkaan kuulemma hullumpi työskentely lämpötila. Ei ainakaan verrattuna tähän syyskuun tarjoamaan +5 astetta ja vesisadetta - säähän...

Talon perustusten lisäksi muurasimme pohjat pääsisäänkäynnin yhteyteen tulevalle etukuistille ja  roskakatokselle. Roskakatoksen lattiavaluun ikuistimme koko perheen kädenjäljet. Nyt se on selvä, etten voi ikinä muutta pois tästä tulevasta kodista. Tai ainakin joudun piikkaamaan palan roskakatoksen lattiaa mukaani, haha!

Lopuksi täytimme vielä sokkelin ympäristöt ja tasoittelimme pihaa. Maatyöt alkavat olla nyt pulkassa ainakin tämän vuoden osalta ja kaivinkone voi vihdoinkin poistua tontilta. Katsotaan tarkemmin sitten vielä pihan lopullista muotoa, kun olemme asuneet täällä (tuntuu hitsin hullulta kirjoittaa asuneet, apua) jonkin aikaa ja pihan rakennus on ajankohtaista. Tontti tuntuu tällä hetkellä niin kovin tyhjältä, kun kaikki kasat ja kaivinkone on poissa. Tätä tyhjyyttä ei kuitenkaan kestä kauaa, sillä ensi viikolla alkaakin tulla toimituksia Jukkatalolta. Nyt vedetään kuitenkin viikonlopun ajan henkeä ja nautitaan siitä, että olemme pysyneet kuin pysyneetkin aikataulussa! Huh!

Talopaketin olisi määrä saapua tontille ensi viikon aikana. Osa tavarasta, kuten mm. päätykolmiot ja laudat toimitetaan jo alkuviikosta, mutta itse pystytyspäivä on torstai 24.10.2019. Sitä odotellessa! Palaillaan!

<3: Jannica



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s