Siirry pääsisältöön

Keittiö


Hei pitkästä aikaa! Hommat ovat edenneet todella hienosti! Talossa on vedetty viime aikoina sähköjä, putkia ja väliseinärungotkin ovat vihdoin nousseet pystyyn. Kiintokalusteiden suhteen olemme tehneet päätöksiä jo aikaa sitten, joten ajattelin että olisikin jo korkea aika päivittää tännekin mitä kaikkea on tulossa. Aloitankin ehkä siitä isoimmasta ja tärkeimmästä, eli keittiöstä!

Keittiön suhteen meillä oli heti alkuun selvät sävelet ja tiesimme melko hyvin mitä haluamme, ainakin suurten linjojen osalta. Nykyisin näkee paljon olohuoneen yhteydessä olevia tupakeittiöitä, mutta minä halusin erottaa keittiötä hieman olohuoneesta. Halusin kuitenkin avaruutta ja että tilat ovat yhteydessä toisiinsa. Keittiö ja ruokailutila ovat siis toisella seinällä ja olohuone toisella. Tiloja erottaa pieni pätkä väliseinää ja takka. Takka on muuten jo myös saapunut tontille, mutta siitä lisää myöhemmin!

Keittiö ja ruokailutila ovat käytännössä samaa tilaa, mutta saareke (vai pitääkö sanoa niemeke kun sen toinen sivu on kiinni seinässä?) erottaa niitä hieman toisistaan. Halusin aluksi saarekkeen toiselle puolelle kaksi baarijakkaraa, mutta luovuin ajatuksesta keittiösuunnitelman tarkentuessa. Tiesimme kokoajan haluavamme vetimettömän ja valkoisen keittiön. Olimme hyvin perillä myös siitä, mitä toimintoja sijoitetaan minnekin. Halusin mm. lieden saarekkeeseen, täyskorkean jääkaapin ja pakastimen, sekä integroidun astianpesukoneen.

Lähdimme kilpailuttamaan keittiöitä siis omien piirustusten perusteella. Kävimme pyytämässä tarjoukset kolmesta eri paikasta. Noblessalla ihastuin kuitenkin heti heidän LineN mallinsa, joissa vedin ura on toteutettu hieman eri tavalla ja ura on oven sijaan rungossa. Myös hinta-laatu suhde vaikutti hyvältä ja olin kuullut paljon hyvää heistä. Valitsimme toimittajaksemme Noblessan ja lähdimme suunnittelemaan keittiötämme tarkemmin heidän kanssaan.


Teimme keittiön suhteen mielestäni paljon melko perinteisiä ratkaisuja. Pohdin pitkään esimerkiksi aamiaiskaappia, joka tuntuu olevan nyt pinnalla. Tämä olisi kuitenkin vaatinut enemmän korkeita kaappeja ja minä halusin mieluummin perinteisiä ylä- ja alakaappeja, jotta saisin mahdollisimman paljon avaruutta ja laskutilaa. Aamiaiskaapin sijaan meille tuleekin siis "aamiais nurkkaus". Tämä tarkoittaa siis sitä, että sijoitamme mm. leivänpaahtimen ja kahvinkeittimen mikron alle. Silloin pienkoneet (mikro mukaan lukien) jäävät katseilta piiloon, kun niiden vieressä oleva jääkaappi blokkaa näkyvyyden olohuoneesta ja ruokatilasta päin katsottuna. Tarkoituksena on sijoittaa myös leivät, puurot, murot ym. aamiaistarvikkeet tähän lähelle. Jääkaappikin on sopivasti vieressä, josta on helppo nostaa levitteet, juustot tai mikrotettavat ruuat esille.

Mietimme myös jonkin verran kuivauskaappia ja sen tarpeellisuutta. Tiedän sinne kerääntyvän helposti kaikenlaista ylimääräistä keittiötavaraa, vesipulloa, purkkia ja purnukkaa, mutta en ollut kuitenkaan siitä vielä valmis luopumaan. Altaamme ylle tulee siis perinteinen kuivauskaappi. Altaaksi valitsimme aluksi simppelin mustan komposiitti altaan.  Olen tottunut nykyisessä ja edellisessä kodissamme tupla altaaseen kuivaustason kanssa, joten vähän hirvitti, miten tulen tämän valinnan kanssa pärjäämään. Siksi muutimmekin vielä valintamme tämän kuvan mukaiseksi
hieman leveämmäksi altaaksi, jossa on pieni kuivaustaso reunalla. Uskon pärjääväni tämän ja kuivauskaappini kanssa vallan mainiosti. Hanan suhteen emme ole vielä tehneet mitään päätöksiä. Santeri on LVI alalla ja hommaamme hanat kaikkiin tiloihin myöhemmin. Niistä sitten myöhemmin lisää.

Liesi tulee saarekkeeseen toiveideni mukaisesti. Liesituulettimeksi valitsimme mahdollisimman huomaamattoman, kattoon kiinnitettävän version huippuimurilla. Tämä sen takia, että en halunnut alas laskeutuvaa liesituuletinta blokkaamaan näkymää keittiöön. En myöskään halunnut lieteen upotettua liesituuletinta, sillä nämä liedet ovat hieman leveämpiä. Saarekkeemme on "vain" 180cm leveä, joten halusin siihen jäävän reilusti tilaa myös kokkailulle.


Uuni on sijoitettu lieden alle, jolloin se ei ole näkyvissä keittiön ulkopuolelta katsottuna. Kirjoitin tuossa aiemmin haaveilleeni kahdesta baarijakkarasta saarekkeen toiselle puolelle. Luovuimme kuitenkin ajatuksesta sen takia, että tämän kyseisen keittiömallin juttu on minusta tuo sormiura, joka kiertää koko saarekkeen. Jos olisimme jättäneet tyhjää tilaa toiselle puolelle, en olisi saanut sormiuraa jatkumaan symmetrisesti saarekkeen ympäri. Ura on mielestäni kiva yksityiskohta ja se on tarkoitus valaista led nauhalla. Pohdin myös näiden jakkaroiden tarpeellisuutta ruokapöydän ollessa heti niiden takana. Lopulta sormiura ja muutoksen mukana tuoma lisä kaappitila vei voiton. Voiko kaappitilaa edes olla koskaan liikaa? 

Entäs mikä oli tässä keittiön suunnittelussa kaikista vaikeinta? Kaksi sanaa: taso ja välitila! Olisin halunnut ehdottomasti kvartsitason, mutta tämä oli sitten se kohta, missä oli pakko hieman nipistää. Hinta laminaatin ja kvartsin välillä on aikamoinen, joten suoraan sanottuna budjetti syistä päädyimme laminaattiin. Pyörittelimme useita eri laminaatteja ja lopulta päädyimme melko samansävyiseen tammeen, kuin mitä meidän tuleva lattia on. Toinen päänvaivaa aiheuttava aihe oli keittiön välitila.  Mietimme välitilaan maalia, lasia, laattaa ja laminaattia ja lopulta päädyimme tässäkin laminaattiin.  Valitsimme sama sävyisen valkoisen laminaatin, kuin mitä kaapin ovet ovat. Välitilan laminaatti tulee olemaan puolikiiltävä, kun taas kaapin ovet ovat mattapintaiset. 

Tässä kuvassa näkyy vasemmalla pala meidän lattiasta ja oikealla keittiön taso. Oikeassa alakulmassa on näyte tulevasta kaapin ovesta.
Tällä hetkellä tuntuu siltä, että valinnat ovat nyt kaikkien pähkäilyjen jälkeen tässä, vaikkakin kyllähän tässä kerkeää vielä mieli muuttumaan ennen toimitusta. Keittiön toimitus on sovittu kesäkuun puoleen väliin, mutta jää nähtäväksi pysymekö tässä aikataulussa.

Seuraavaksi voisin kertoa hieman raksakuulumisia, mutta se jää toiseen kertaan. Kiva jos jaksoit lukea! Kiitos ja ihanaa alkanutta viikkoa!

<3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s