Siirry pääsisältöön

Valaistus osa 2

*Yhteistyössä Winled Oy:n kanssa

Toteutunut valaistus


Vaikka näin kevään kynnyksellä päivät pitenevät ja luonnonvalo lisääntyy, puhutaan silti vielä hetki kodin valaistuksesta. Olemme asuneet Hyvölässä nyt reilut neljä kuukautta ja ne ovat olleet myös vuoden pimeimmät kuukaudet. Olemme siis päässeet testaamaan uuden kotimme valaistusratkaisut tositoimissa niin sisällä kuin ulkonakin. Ja nyt kun kokemukset ovat vielä tuoreena mielessä, onkin loistava aika avata käyttökokemuksiamme valaistuksesta. Tulen sivuamaan tässä postauksessa myös hieman ulkovalaistusasioita, mutta varsinaisista pihavaloista tulee erillinen postauksensa vielä myöhemmin.

Valaistussuunnitelman meille teki Winled Oy ja olen kertonut suunnitteluprosessista aikaisemmin tässä postauksessa. Winledistä oli suunnittelussa todella iso apu ja ilokseni voin kertoa, että valaistus onkin yksi parhaiten onnistuneita juttuja koko talossa.

Kuten jo aikaisemmassa valaistuspostauksessa kerroinkin, pidämme hieman lämpimämmästä valosävystä, joten valaistuksemme sävyksi valikoitui 3000K. Talo on valaistu pääsääntöisesti spoteilla ja led nauhoilla (=epäsuoralla valolla). Näiden lisäksi meiltä löytyy vielä muutama kattolamppu ja plafondi.

Spotit

Suurin osa talon valaistuksista on toteutettu spoteilla. Spoteissa ei pihistelty ja niitä löytyykin talon jokaisesta huoneesta. Spoteiksi meille valikoitui pyöreitä Lilja valaisimia kahdessa eri koossa. Olohuone, keittiö ja kodinhoitohuone akselilla meillä on suurempia spotteja, kun taas esimerkiksi makuuhuoneiden spotit ovat pienempää kokoa.


Kaikki spotit toimivat push dim himmentimillä, joten valojen kirkkautta saa säädettyä oman maun ja tarpeen mukaisesti. Jotkut saattavat kokea tämän turhaksi, mutta me olemme pitäneet tästä kovasti. Emme pidä spotteja automaattisesti täydellä teholla, vaan kaikki ovat normaalissa asennossaan hieman himmennettyinä ja tarvittaessa sitten lisäämme valotehoa. Täytyy myöntää, että ihan hämmennyin nyt kun pitkästä aikaa säädin muutamien tilojen valoja kirkkaimmalle asetukselle. En muistanutkaan, että tähän taloon saa niin paljon valoa!


Vaikka emme hirveästi spotteja käytäkään, en olisi silti valmis luopumaan yhdestäkään. Hyvä valaistus on todella tärkeää ja kaikki sisätilat on hyvä saada valaistua jokaista nurkkaa myöden. Tämä onnistuu meillä jo lähes pelkästään näiden spottien avustuksella. Mm. Tässä Winled oli korvaamaton apu. Heidän tavoitteenaan oli suunnitella meille juuri oikea määrä valoja, jottei meille tulisi pimeitä alueita / kohtia kotiimme ja tässä onnistuttiin erinomaisesti. 

Spotteja lötyy sisätilojen lisäksi myös:

- Lasitetulta terassilta
- Ulkokäytävältä
- Pääoven kuistilta
- Autotallista



Ulkotiloissa käytettävät spotit taitavat olla meidän ainoat valot, jotka eivät ole himmennettävissä. Voi olla, että virittelen tänne lasitetulle terassille siis vielä muutaman jalkalampun, jos täällä tulee tarve pehmeämmälle valolle. Jouluaattona söimme terassilla kuvasta poiketen vain kynttilöiden valossa ja sekin oli kieltämättä hyvin tunnelmallista. 

Epäsuora valo

Epäsuoraa valoa meille tuli paljon ja siihen olemme olleet todella tyytyväisiä. Olemme tunnelmavalaistuksen ystäviä ja siinä nämä epäsuorat valot ovat parhaimmillaan. Käytämme epäsuoraa valoa koko talon valaistuksesta ehdottomasti eniten. Epäsuora valo on toteutettu led nauhalla ja kaikki nauhat ovat push dim kytkimien takana, eli nämäkin ovat himmennettävissä juuri oman maun mukaan. 

Epäsuoraa valoa käytimme seuraavissa tiloissa: 

- Eteinen / eteiskäytävä
- Keittiö
- Kodinhoitohuone
-Wc / kylpyhuone
- Sauna / kylpyhuone
- Toinen aula / käytävä
- Meidän makuuhuone


Suosikki tilani valaistuksen suhteen on ehdottomasti keittiö. Meille valikoitui Noblessan Line N keittiökin osakseen sen takia, että ihastuimme kaapistojen ja tasojen väliin vedettävään led nauhaan. Lisäksi meillä on led nauhaa valaisemassa keittön välitilan ja kaapistojen yläosan. 


Keittiössä käytetään täyttä valaistusta (epäsuora + spotit) oikeastaan vain kokkaamisen tai siivouksen yhteydessä. Yleensä heti kun ruoka on valmistettu, sammutamme spotit ja näin saadaan keittiöön kerta heitolla paljon rauhallisempi tunnelma.  

Myös näitä käytävissä kulkevia valoja on tullut käytettyä todella paljon. Ne  antavat täydellisen ja tunnelmallisen valon tuoden pitkän talon käytäviin mukavasti mielenkiintoa ja ryhtiä.  




Molempien aulojen / käytävien katossa kulkee koko matkalta valosyvennykset. Nämä valot ovat meillä harvemmin päällä, sillä ne antavat melko paljon valoa myös kaikista himmeimmässä asennossa. Päällä ollessaan ne ovat kyllä todella näyttävät ja tuovat ehdottomasti pitkiin käytäviin sellaista wow efektiä, jota lähdimme niillä tavoittelemaan. Syvennykset ovat todella hyvän näköiset myös ilman valoa ja antavat käytävälle paljon ilmettä. Lisäksi ne ovat loistava pari lattianrajassa kulkevien valosyvennysten kanssa.  



Meidän makuuhuone on makuuhuoneista ainoa, jonne tuli epäsuoraa valoa. Tämä toteutettiin katon rajaan päätyseinää vasten. Makuuhuoneen epäsuora valo on hauska yksityiskohta ja tätä tulee käytettyä myös jonkin verran.


Lasten kylpyhuoneessa / wc:ssä piti tulla epäsuoraa valoa vain suihkun taakse, mutta suunnitelmat elivät ja päädyimme laittamaan led nauhan myös pöntön päällä olevaan syvennykseen ja tästä tulikin todella onnistunut ja kiva yksityiskohta. WC tiloja valaisee myös Idon peilikaappien valot.


Kylpyhuoneessa on epäsuorien valojen lisäksi kattovalo, josta voin sanoa käsi sydämellä, että sitä on tullut käytettyä ehkä tasan kerran tai kaksi koko tämän 4 kuukauden asumisen aikana. Kattovalo on hyvä siivouksen aikana tai jos haluaa pestä jotain isompaa suihkun alla. Muuten olemme tälläkin osastolla ehdottomasti tunnelman perään ja käytössä onkin yksinomaan epäsuorat valot, jotka on toteutettu led nauhoilla suihkun takana, sekä saunassa lauteen alla ja selkänojan yläpuolella. 

Myös kodinhoitohuone lukeutuu tiloihin, jossa käytössä on suurimmaksi osaksi vain epäsuora valaistus. Täällä pidämme led nauhoja melko kirkkaalla, joten ne antavat siellä touhutessa ihan hyvän ja riittävän valon. Lisävaloa saa tietysti yhdellä napin painalluksella, kun laittaa kattospotit päälle. 

Kattovalot / valaisinpistokkeet + plafondit

Valaisinpistokkeita meiltä löytyy seuraavista huoneista: 

- Makuuhuoneet
- Työhuone
- Ruokahuone
- Olohuone

Näistä miltei kaikkiin onkin jo valaisimet löydetty, mutta työhuoneessa ja olohuoneessa mennään vielä niillä spoteilla, jalka ja pöytälampuilla. Kaikki nämä "tavalliset" katto / riippuvalaisimet ovat myös lähinnä tuomassa ilmettä ja tunnelmaa, eivät niinkään valon tarpeen takia.

Näiden lisäksi käytimme plafondivalaisimia seuraavissa tiloissa:

- Kellari
- Kellarin varasto
-Tekninentila

Kaiken kaikkiaan olemme todella tyytyväisiä valaistukseemme. Valoa on riittävästi ja saimme valaistuksella luotua sellaista pientä ihanaa extraa ja mielenkiintoa tiettyihin tiloihin, kuten esimerkiksi käytäviin. Winled oli suuri apu suunnittelussa ja ideoinnissa ja heidän kautta saimme myös tilattua kaikki tarvittavat spotit ja led nauhat. Winledin kanssa asioimisessa tykkäsin myös hurjan paljon heidän tekemistä havainnekuvista. Oli ihanaa nähdä niistä ennakkoon miltä meidän kodissa tulisi ehkä joskus näyttämään. Ja hei ei se kauas mennyt! Tämä olikin ensimmäinen kerta kun vertasin suunnittelukuvia toteutukseen ja nämä olivatki aika hauskoja. Laitan tähän alle muutaman havainnekuvan ja vertailun vuoksi kuvan samasta kohdasta nyt toteutettuna.










Valitettavasti kuvat eivät anna oikeutta valaistukselle vaikka yritin näitä parhaani mukaan teille kuvailla. Olemme todella tyytyväisiä kaikkiin valaistusratkaisuihin, joita olemme tällä tehneet. Toki näiden tekeminen vaati myös jonkin verran extra työtä, mutta kyllä tämä oli sen työn arvoista.

Ja jos jokin vinkki pitäisi valaistussuunnitelmia pohtiville antaa, niin kehottaisin ehdottomasti aloittamaan siitä, että miettii tarkkaan millaisesta valosta tykkää ja millaisia valoja tulee asuessa käytettyä. Esimerkkinä meillä juuri tämä epäsuorien valojen määrä. Tiesimme jo etukäteen niiden olevan eniten meidän mieleen, joten päätimme panostaa niihin ja se kyllä kannatti.


Kiva kun jaksoit lukea tänne asti. Kommentteja / kysymyksiä saa heittää vapaasti joko täällä tai Instagramin puolella! 

<3 Jannica



Lisätietoa Winledin valaistuksista löytyy täältä: 


*Valaistussuunnittelusta saatu alennusta näkyvyyttä vastaan




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan tod

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s