Siirry pääsisältöön

Käyttökokemus - aurinkopaneelit

*Aurinkovoimala toteutettu yhteistyössä ProPower Enrgy Oy:n kanssa

Vuosi aurinkoenergiaa takana

Syksyllä 2022 kerroin, että Hyvölän katolle asennettiin ProPower Energy Oy:n toimesta aurinkopaneelit. Syksy ei ollut kovinkaan hyvää aurinkoenergian keräys aikaa, joten lupasin kirjoittaa kokemuksista sitten kun niitä on ja nyt vihdoin pääsen tämän lupauksen lunastamaan. Vuosi 2023 oli meidän ensimmäinen täysi vuosi aurinkovoimalan kanssa, joten nyt käydään läpi lukuja, joita olemme viimeisen vuoden aikana keränneet. Edellisessä postauksessa kerron tarkemmin miksi ja millä tavalla päädyimme aurinkopaneeleihin ja tässä tekstissä taas keskitymme enimmäkseen käyttökokemuksiin. Jos sinulta on mennyt edellinen postaus meidän aurinkovoimasta ohi, pääset lukemaan sen täältä

Fiilis ensimmäisen vuoden jälkeen on todella hyvä ja olemme edelleen tyytyväisiä päätökseemme panostaa omaan aurinkovoimalaan. Näillä leveysasteilla vähän jännitti ne tuottamattomat kuukaudet, mutta ei niitä loppujen lopuksi tullut kuin noin 3 kuukautta vuodesta, eli saamme kuitenkin suurimman osan vuodesta hyötyä auringosta tulevasta energiasta. Paneelit ovat myös toimineet, kuten odotettu ja varsinkin Santeri on seurannut suurella mielenkiinnolla kaikkea dataa niihin liittyen. 


Tekniset tiedot

Kerrataan sen verran, että käydään läpi aurinkovoimalan tekniset tiedot. Aurinkovoimalamme koostuu siis yhteensä 24 paneelista, jotka ovat 390wattisia bifacial paneeleja ja niiden teho on yhteensä 9,4kWp. Nämä ovat yhteensä kahdessa eri sarjassa (16kpl ja 8 kpl) ja suuntaus on etelä / kaakko. Voimalan meille toimitti Propower Energy Oy. 

Alla kuva aurinkovoimalasta ja ilmansuunnista.  Talon pulpettikatto laskee kuvan yläreunaa kohti ja nousee sisäpihalle päin. Autotallin katon matala reuna on kuvan vasemmalla, korkea reuna kuvan oikealla puolella, sisäpihan puolella. 



Aurinkovoimalan toteutunut tuotto

Analytiikan mukaan suurimmat tuotot ovat tulleet touko- ja kesäkuussa. Seuraavaksi tuottavimmat kuukaudet olivat heinä-, huhti- ja elokuu. Olin itseasiassa itse jopa hieman yllättynyt siitä, että heinäkuussa kerätty aurinkoenergia oli reilusti vähemmän, kuin esimerkiksi toukokuussa saatu aurinkoenergia. Syyskuukausina syys-, loka- ja jopa marraskuussa energiaa on saatu kerättyä vielä jonkin verran, mutta talvikuukaudet joulu- ja tammikuu ovat käytännössä nollissa. Helmikuun aurinko aloittaa hiljalleen auringonkeräys vuoden ja selvä nousu lukemissa tapahtuu taas huhtikuussa. 


Syksyllä 2022 asennuksen yhteydessä, arvioimme tuottoa. Toteutuma alittui hieman arviosta, mutta ei merkittävästi. Alla olevassa kaaviossa näkyy, kuinka paljon talomme on kuluttanut, ostanut, tuottanut ja myynyt energiaa kuukausitasolla. Touko-, kesä- ja heinäkuussa olemme tuottaneet enemmän energiaa, kuin mitä olemme ostaneet sitä sähköyhtiöltä ja tämä tuntuu mukavalta taloudellisesta, sekä ekologisesta näkökulmasta. Näiden samojen kuukausien aikana olemme myös myyneet sähköä verkkoyhtiölle kaikista eniten. Tämä taas johtuu suurilta osin siitä, että auringon ollessa parhaimmillaan voimalaa ajatellen, emme ole (arkisin) kotona kuluttamassa sähköä. Kesällä ei myöskään pahemmin lämmitetä taloa tai pidetä valoja ym. laitteita päällä. Tällöin voimala tuottaa sähköä yli talon tarpeiden ja myymme sähkön (pörssisähkön hinnalla) sähköyhtiölle, toivoen tietysti, että saatu hinta on enemmän, kuin mitä on sisään ostetun sähkön hinta siirtoineen. 




Ja tässä alla vielä syksyllä 2022 tehty arvio vuoden 2023 tuotosta


PUNAINEN = TALON KULUTUS        VIHREÄ = VOIMALAN TUOTTOARVIO

Kuten kaavioista näkyy, piteni voimalan takaisinmaksuaika kolmella vuodella, mutta tosiaan tämä arvio perustui vuoden 2022 hintatietoihin, jolloin sähkön hinta oli pilvissä, kun taas 2023 sähkön hinnat tulivat taas alaspäin ja pörssisähkön hinta taas tasaantui. 

Aurinkovoimalan hyödyntäminen

Vuoden seurailun jälkeen olemme löytäneet selviä tapoja, joilla voimme tulevina vuosina parantaa aurinkoenergian käyttösuhdetta. Keväästä syksyyn aurinkovoimalamme selvästi tuottavin aika on melko tarkasti klo 8.00 - 17.00 välisenä aikana. Näiden kellonaikojen ulkopuolellakin paneelit tuottavat useita satoja watteja, mutta edellä mainittuna välinä tuotto pyörii 1-8kW välissä. Vaihdoimme plug in hybrid automme loppukesästä täyssähköiseen autoon ja tässä suunnittelimme hyödyntävämme aurinkosähköä entistä enemmän ajoittamalla latauksia viikonlopuille ja ottamalla iltapäivällä auringonsäteet auton akkuun heti töistä saavuttaessa. 


Kaiken kaikkiaan kokemuksemme aurinkosähköstä on todella positiivinen. Ajatus tietynlaisesta omavaraisuudesta kiehtoo edelleen, ekologisuudesta puhumattakaan. Maalämmön, maaviileän ja aurinkopaneelien myötä talomme hiilijalanjäljissä näkyy askel oikeaan suuntaan. Jatkamme aurinkosähkön kanssa elämistä kokoan oppien ja tutkien lisää. Uutta aurinkoenergia vuotta ja kevät aurinkoa odotellessa! 

Mikäli itse kiinnostuit aurinkopaneeleista, kehotan tutkimaan ProPower Energy Oy:n nettisivuilta lisää. Meidän yhteistyö on sujunut mutkattomasti ja olemme olleet todella tyytyväisiä heidän palveluihinsa. ProPowerin nettisivuille pääset tästä.

Kiitos kun luit! 


<3 Jannica & Santeri


Lue myös: 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021? Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä. Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän.  Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan...

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sa...

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäs...