Siirry pääsisältöön

Käyttökokemus - maaviileä

Miten maaviileä on toiminut meillä hellekesänä 2021?

Kyllä ovat helteet hellineet tänä kesänä ja vielä on kesää jäljellä! Tämän helteisen kesän myötä moni on ruvennut pohtimaan eri viilennysmuotoja omiin koteihinsa. Tässä postauksessa avaan meidän käyttökokemuksia maaviileästä, josko siitä olisi vaikka hyötyä jollekin, joka on juuri nyt näiden samaisten pohdintojen äärellä.

Meillä on lämmitysmuotona maalämpö ja sen kaverina maaviileä. Sekä lämmitys, että viilennysmuodon valinta olivat meille helppoja, sillä meillä oli pohjalla jo hyvä kokemus kummastakin. Vanha kotimme oli aluksi öljylämmitteinen, mutta vaihdoimme sen pian muuton jälkeen maalämpöön ja siitä muutaman vuoden päästä Santeri lisäsi järjestelmään myös maaviileän. 

Olen huomannut, että maaviileä on saanut pahimpien helteiden aikaan jonkin verran parjausta, mutta ainakin meillä se on toiminut mainiosti. Tietysti hellelukemien ollessa huipussaan, on meidänkin pumppu ollut kovilla. Silti se on saanut pidettyä sisälämpötilan todella miellyttävänä ja olemme päässeet sisään viilentymään ja  saaneet nukuttua hyvin.

Maaviileän teho perustuu moneen asiaan kuten lämpökaivon syvyyteen, pumpun ja konvektorin tehoon, sekä putkiston kokoon. Myös konvektorin sijainti ja oikeat säädöt ovat ensisijaisen tärkeitä.

Meillä on käytössä Sabiana konvektori, joka on osa Nibe Cool-in comfort järjestelmää. Yksikkö sijaitsee olohuoneessa ja myönnän etten varsinaisesti hyppinyt riemusta, kun iso konvektori asennettiin meidän talon yhdelle tärkeimmälle seinälle. Nyt kuitenkin helteiden aikaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen sen sijaintiin. Konvektori puhaltaa paikaltaan todella hyvin pitäen olohuoneen, keittiön, ruokatilan ja meidän makuuhuoneen viileänä. Työhuoneeseen ja lastenhuoneeisiin viileä ilmavirta ei yletä niin hyvin ja lämpötila pääsi korkeimmillaan kipuamaan näissä huoneissa noin 24-25 asteeseen.

Lattiaviilennys

Santeri asensi meille konvektorin lisäksi myös lattiaviilennyksen. Tämä toimii samoin kuin maalämpö, mutta lämpimän veden sijaan järjestelmässä kulkee viileä vesi. En osaa sanoa tämän viilennysmuodon tehosta, jos vain tämä olisi käytössä. Sanotaan näin, että emme uskaltaneet kokeilla pelkästään tätä, sillä veikkaus on, ettei se yksinään riittäisi ainakaan tällaisilla helteillä. Yhdessä konvektorin kanssa teho on ihan hyvä ja myös niissä huoneissa missä aiemmin sanoin että oli hieman lämpimämpi, saimme huonelämpötilan tippumaan asteen-pari. 

Maaviileä versus ilmalämpöpumppu 

Ilmalämpöpumppu on kyllä maaviileän konvektoria tehokkaampi yksikkö, mutta sekään ei jaa viileää ilmaa ympäristöönsä sen tehokkaammin kuin maaviileä konvektorikaan. Molemmissa yksikön sijoittelu on siis erittäin tärkeää. 

Maaviileän hankinta- ja asennuskustannukset ovat ILP suuremmat, mutta käyttökustannukset ovat maaviileässä pienemmät. Maaviileä kulkee itseasiassa myös nimellä ilmaiskylmä. Maaviileän käyttökustannukset koostuvat siis ainoastaan kiertovesipumpun ja puhaltimen moottoreista, jotka yhdessä vievät tehoa vain noin yhden hehkulampun verran ilmalämpöpumpun viedessä sähköä noin 10 kertaa enemmän. Viilennyksestä ylijäänyt lämpöenergia varataan lämpökaivoon, jolloin se voidaan hyödyntää lämmitykseen ja lämpimään käyttöveteen. Maalämpö on siis ilmalämpöpumppua energiatehokkaampi ja ekologisempi viilennysmuoto. 

Pidän maaviileässä myös siitä, ettei tässä ole erillistä ulkoyksikköä, vaan ainoastaan konvektori. Konvektoreita saa useita erilaisia, myös kattoon ja seiniin upotettuja, mutta meidän kattorakenteisiin ei sellaisia valitettavasti valaistussyvennysten takia nätisti saatu, joten päädyimme meille jo vanhasta kodista tuttuun ja hyväksi todettuun Sabianan seinäyksikköön.

Viilennyksen käyttö

Molemmissa viilennysmuodoissa on tärkeää huomioida sijoittelun lisäksi myös niiden oikeanlainen käyttö. Varsinkin pitkäaikaisella helteellä ilmastoinnin olisi hyvä toimia patterin lailla, eli olla jatkuvasti päällä säädettynä sellaiseen lämpötilaan ja puhallus asetukseen, että laite pitää huoneilman kokoajan miellyttävänä olla.

Usein laitteita kytketään jatkuvasti päälle-pois, eli laite säädetään ensin todella kylmälle ja kun lämpötila tippuu liian kylmäksi laite sammutetaan ja sitten taas hetken päästä vedetään nupit kaakkoon. Tärkeää olisi pitää sisälämpötila kokoajan tasaisen viileänä, johon päästään pitämällä laitetta non-stop päällä säätämällä puhallusta ja lämpötilaa maltillisesti. Tällöin laite puhaltaa kylmää aina vain tarvittaessa, eli menee päälle lämpöasteiden noustessa ja sammuu kun haluttu lämpötila on  saavutettu.

Meillä konvektori on säädetty 23 asteeseen kun olemme kotona ja reissuun lähtiessä nostimme sen 24 asteeseen. Näin se on hurissut päällä käytännössä koko kesän ihan tähän päivään saakka. 

All in all, meillä maaviileä on toiminut erinomaisesti ja olemme edelleen todella tyytyväisiä valintaan. Täällä itseasiassa kovasti odotellaan, että helteet tekisivät paluun vielä elokuussa. Olisi yksi viikko vielä kesälomaa jäljellä, eikä viilennetyssä kodissa paljoa helteet haittaa! Päin vastoin! 

<3 Jannica


LUE MYÖS:

Lämpöä tupaan - maa lämmön ja viilennyksen lähteenä

Terassi ala Hyvölä 

Talon audiojärjestelmä

Sauna
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Esittelyssä keittiö

Kodin sydän Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, jossa kerroin minkälaiseen keittiöön olimme päätyneet. Tässä  postauksessa kerroinkin melko kattavasti siitä millaisia toiveita meillä oli keittiön suhteen ja mitä meille oli tulossa. Keittiöstä tulee kylpyhuoneiden ohella ehdottomasti eniten kysymyksiä, joten nyt onkin jo korkea aika esitellä teille millainen meidän keittiöstä tuli ja kertoa miten se on toiminut käytännössä. Toimitus & kasaus Keittiö tilattiin Noblessalta alkuvuodesta 2020. Olimme hyvin optimistisesti sopineet keittiön saapumisen keväälle, mutta lopulta myöhästimme tilauksen saapumista pariinkin otteeseen. Toimitusajan siirto kävi joustavasti ja lopulta saimme keittiön (ja KHH) kalusteet tontille loppukesästä 2020.  Santeri kasasi keittiön yhdessä ystävänsä kanssa. Kaapinrungot tulivat valmiiksi kasattuna eikä niiden asentaminen ja kiinnittäminen ollut ilmeisesti mikään ihan mahdoton homma vaikka siinä jokunen päivä menikin. Tästä vaiheesta on muuten sanottava,

Sauna

Meidän sauna Hyvää alkanutta vuotta 2021! Aloitan tämän blogivuoden esittelemällä meidän saunan ja  kylpyhuoneen. Näistä tiloista olen saanut ehdottomasti eniten kyselyitä Instagramin puolella ja ajattelin kirjoittaa tämän postauksen, jos siitä olisi vaikka hyötyä muille kylpyhuonetta ja saunaa suunnitteleville rakentajille / remppaajille. Sauna on ollut yksi uuden kodin parhaiten onnistuneita juttuja ja olemmekin saunoneet täällä enemmän kuin koskaan. Tähän on oikeastaan kaksi syytä. Ensimmäinen on se, että tällä kertaa meille valikoitui sähkökiuas ja se on kieltämättä aikaa säästävä arjen helpotus pienten lasten kanssa. Toinen syy on se, että tämä sauna on edellistä saunaamme turvallisempi. Isolla alalauteella on todella paljon tilaa ja meidän pienempikin lapsi kiipeää helposti saunaan ja sieltä pois. Kylpyhuone ja sauna eivät ole mitään kovin suuria tiloja, joten halusin sinne mahdollisimman avaran tunnelman. Tämän takia esimerkiksi kokolasiseinä oli automaatio, vaikkakin pelkäsin s